Tomat

Solanum lycopersicum

1 bild

Fakta

Populärnamn
Tomat
Vetenskapligt namn
Solanum lycopersicum
Växttyp
Grönsak
Höjd
30 - 50 cm
Färg på blomma
Gul,
Jord
Näringsrik

Tomaten tillhör potatisfamiljen och är en av våra käraste grönsaker (även om den enligt botanisk mening faktiskt är en frukt). Den innehåller nyttigheter i form av både vitaminer och anitoxidanter. Tomater odlas vanligtvis i växthus men så kallade busktomater trivs även fint i krukor - inomhus på fönsterbrädan eller ute på en solig balkong.

Odling

Frön sås från slutet av mars till april. Välj sort utifrån dina förutsättningar, en tomatplanta kan bli allt ifrån 30 cm hög till flera meter.

När fröna har grott vill de stå ljust och när vita rötter syns i botten av krukan är det dags att plantera om dem. Vid omskolning kan plantan sättas djupare än innan om man vill ha en stadigare planta (tomaten utvecklar då nya rötter från stammen). Tomaten behöver mycket vatten och näring så snåla inte på krukstorleken.

Om din planta blir lång och ranglig får den troligtvis för lite ljus i förhållande till värmen. Ju varmare det är desto mer ljus krävs.

Förökning

Det går bra att plantera frön från sina egna odlade tomater förutsatt att sorten inte är en hybrid. Välj frön från den finaste plantan och låt tomatfrukten mogna ordentligt innan fröna skördas. Gnugga bort det gelélager som omger fröet och skölj fröerna noga. Låt dem sedan torka och förvara dem torrt och mörkt.

Om man börjar förodla sina tomater tidigt kan man även plantera tjuvarna som man plockar bort från de första plantorna. Sätt dem direkt i jord så rotar de sig snabbt.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tomat
http://www.fobo.se/artiklar/vaxtodling/gronsaker/fruktgronsaker/tomat.shtml