Tulpan

Tulipa

1 bild

Fakta

Populärnamn
Tulpan
Vetenskapligt namn
Tulipa
Växttyp
Lök/knölväxt
Färg på blomma
Aprikos, Brun, Cerise, Gul, Lila, Orange, Röd, Rosa, Svart, Turkos, Vit,
Växtläge
Sol
Jord
Näringsrik
Blomperiod
Vår

När du köper tulpaner som snittblommor så leta efter de som är i knopp, de kommer att hålla längre. Det finns mängder av sorter att välja på, de olika sorterna ger inte bara stort urval i färg utan även i utseende. Papegojtulpanen är ett exempel på ett annorlunda utseende. Den har flikiga, knöliga kronblad och är vanlig som snittblomma.

Skötsel

Snittblomma

Om man har tulpaner som snittblommor bör man byta vatten varje dag. De behöver ingen näring och står sig normalt mellan 5-10 dagar. Börjar de se trötta ut så kan man lägga dem i kallt vatten. Det är alltid bra att ställa dem kallt under natten och inte placera dem nära färsk frukt för längre hållbarhet.

Friland

Tulpanen trivs bäst där den nås av den värmande vårsolen. Ett tips är att sätta dem under buskar och träd. När träden fått blad och ger skugga har tulpanen redan blommat över. Under våren ska jorden hållas fuktig men under sommaren behöver de torrare jord för att löken inte ska ruttna. Det är viktigt att jorden är väldränerad.

Plantering

Plantera tulpanlökarna på hösten. Anvisningar för planteringsdjup och avstånd finns vanligtvis på förpackningen, men en tumregel är att löken ska vara 2-3 gånger sin diameter under jorden.

Tulpanlökens livscykel

För att tulpaner ska börja blomma så måste de utsättas för en kylperiod. I Sverige sker det naturligt under vintern och den blommar då på våren. En tulpanlök blommar bara en gång. När blommorna har vissnat är det viktigt att låta bladen växa kvar. Vattna och ge dem näring. Det är i bladen näringen som ska sörja för nya lökar finns. I takt med att nya sidolökar bildas skrumpnar bladen och näringen lagras i de nya lökarna innan dessa går in i sin viloperiod.